Sveti Franjo Ksaverski zagovornik, uzor i nadahnuće dehonijanskim misijonarima

Sveti Franjo Ksaverski rođen je 7. travnja 1506. godine u Xavieru u sjevernoj Španjolskoj. Nije želio ići putem svoje braće i biti vojnik, već je otišao studirati na Sorbonu u Pariz. Ondje je upoznao Ignacija Loyolskog koji je kao voditelj Franjinih duhovnih vježbi imao velik utjecaj na Franjin poziv.

Nakon osnutka Družbe Isusove, sv. Ignacije šalje Franju u Misije, prvo u Indiju, a nakn toga u Japan. Franjo je imao želju evangelizirati i Kinu, ali ga je u tome spriječila bolest od koje je na poslijetku umro 3. prosinca 1552. godine.

U svom misijskom djelovanju Franjo je o svemu pismima i izvještajima obavještavao Papu i Ignacija Loyolskog. Osobno je bio Papin legat i provincijal Družbe Isusove u Indiji. Njegova pisma koja su stizala u Europu su tiskana i sadržajem su oduševljavala mnoge ljude za misije. Svojim radom pripremao je teren za dolazak drugih misionara, a zajednice koje je osnivao uspostavljao je tako da one mogu funkcionirati i kada Franjo ode iz tog područja.

Nakon sv. Pavla, sv. Franjo je brojem pridobio najveći broj ljudi na katoličanstvo. Računa se da je sam Franjo u misijama krstio 30 000 ljudi. Njegov rad oduševio je mnoge druge da pođu u misije. Jedan od njih je i otac Dehon koji je po osnutku Družbe svećenika Srca Isusova slao prve misionare na službu u Ekvador. Desetak godina nakon toga dehonijanske misije se šire i u Kongu i na drugim kontinentima. Sam otac Dehon išao je na sedmomjesečno putovanje oko svijeta s ciljem otvaranja novih misija, a o potrebi za djelovanjem piše:

„Izađite van iz sakristija. Idite ljudima. Ne ograničavajte se na rad s djecom, ženama i umirućima; ima puno više načina služenja, a ne samo da budete pomoćnici pogrebnika. Ne budite stidljivi i ne bojte se kriticizma: Idite živima, mladima, muškarcima.“

Također pročitajte…

Molitva Evo Srca

Molitva Evo Srca

Evo Srca koje je toliko ljubilo ljude, ali često dobiva od mnogih, čak i od onih koje posebno voli, zaborav, hladnoću...