150. godišnjica svećeničkog ređenja o. Dehona

Proslava jubileja uvijek je razlog za osjećaj radosti i sreće. Podsjeća nas na nešto što se dogodilo i postalo dio povijesti. To nas tjera da se osvrnemo unatrag i doživimo osjećaj životnosti koji se zrcali u tom događaju. Istina je da proslavljati jubilej znači – sjećati se, ali samo sjećanje nije dovoljno. Proslaviti spomen na nešto znači to ponovno oživjeti, posadašnjiti i živjeti iz toga kao čin zahvalnosti.

Spominjući se o. Dehona, mi slavimo 150. obljetnicu njegova svećeničkog ređenja i njegove prve sv. Mise. Dana 19. prosinca 1868. naš je Utemeljitelj zaređen za svećenika u Rimu, u bazilici sv. Ivana Lateranskog s još 200 drugih ređenika. Svoju prva sv. Misu slavio je sljedećeg dana.

Prisjećamo se njegovih vlastitih riječi i uspomena na taj dan: „Ne mogu se riječima opisati osjećaji s ređenja. Postao sam Kristov svećenik i sve je ispunjeno njime, njegovom ljubavlju prema Ocu, njegovom žudnjom za dušama, njegovim Duhom molitve i žrtve.“ (NHV 6/85)

Svoju mladu Misu o. Dehon je slavio 20. prosinca u Francuskom kolegiju Saint Claire. „Bilo je uistinu prepuno emocija. Kad su se moj otac i moja majka približavali da prime sv. Pričest, nitko više nije mogao zadržati suze. Ja sam bio lud od ljubavi prema našem Gospodinu i prepun prijezira prema vlastitoj bijedi i siromaštvu. Bio je to najljepši dan u mom životu.“ (NHV 6/86)

Ove njegove riječi izražavaju mnoštvo osjećaja: ljubav, radost, živu zahvalnost Bogu za tolike darove koje je primio. Bili su to dani milosti i radosti. Za samo ređenje pripremao se duhovnim vježbama. O tome svjedoči: „Gospodin me je želio sam pripremiti, darujući mi obilje milosti, imajući već tada u vidu moju sadašnju misiju. Danas to jasno razabirem. Toliko velikodušno mi je darovao onaj duh ljubavi i zadovoljštine koji je karakterističan za moje poziv.“ (NHV 6/82)

Svećeničko ređenje i prva sv. Misa su dva dana velikog slavlja, ili kako je sam rekao: „najljepši dani u mom životu“ (NHV 6/82), uvijek obilježeni dubokim iskustvom Boga, njegovih darova i divotnošću Božje ljubavi.

Za nas dehonijance, spomen na ove dane neka bude dan slavlja i radosti: dajemo hvalu Bogu za o. Dehona i njegov svećenički i redovnički poziv. Sjećamo se i slavimo ovaj jubilej našeg Utemeljitelja.

Molimo Boga, Oca bogatog milosrđem da mu udijeli i dar skore beatifikacije kako bi postao primjer nasljedovanja u krjeposti i gorljivost; on koji je toliko žrtvovao kako bi ostao vjeran Njegovu pozivu da životom pronosi odanost Božanskom Srcu Isusovu.

(Ramón Domíngez Fraile, SCJ – preuzeto s http://lnx.dehon.it)

prijevod s engleskog: M. V.

Također pročitajte…

Molitva Evo Srca

Molitva Evo Srca

Evo Srca koje je toliko ljubilo ljude, ali često dobiva od mnogih, čak i od onih koje posebno voli, zaborav, hladnoću...