Susret viših dehonijanskih poglavara u Europi

U gradu Neustadtu u Njemačkoj od 1. do 4. travnja 2019., okupili su se viši dehonijanski poglavari Europe, poglavari provincija i distrikta, predstavnici dušobrižnika za mlade, kao i Generalno vijeće Družbe s o. Generalom na čelu.

Jedan od ciljeva ovog skupa bio je predstaviti poglavarima rezultate upitnika koji su delegati za rad s mladima proveli u različitim europskim provincijama o tipičnom dehonijanskom radu s mladima. Htjeli su znati ostavlja li način na koji danas radimo u našim župama i centrima za mlade dehonijanski pečat. Željeli su saznati od tih mladih ljudi znaju li da smo dehonijanci, tko su dehonijanci i proizlaze li usvojene pozitivne vrijednosti u njihovu životu i iz naših nastojanja i napora. Druga tema bila je i profil današnje mladeži, današnjeg mladog čovjeka. Zaključeno je da moramo otkrivati nove načine razgovora s mladima. Sveučilište/fakulteti nam nude široko područje pastoralnog i profesionalnog rada.

Razgovaralo se i o temi zvanja. Uočeno je da su “kasna” zvanja sve više prisutna te se mramo naučiti prilagoditi tim promjenama.

Projekt “Moja misija” obećava postati vrijedno iskustvo za mlade ljude s kojima radimo. Želimo ga provesti u djelo.
Otac José Agostinho (POR) sadašnji koordinator viših poglavara naglasio je potrebu razgovora o načinima prisutnosti i djelovanja SCJ-a u Europi, uključujući i nove oblike i područja nazočnosti, a važna tema razgovora bila je i dehonijanske bogoslovije u Europi.
Otac General u svom nagovoru poslužio se iskustvom sv. Pavla u Djelima apostolskim (Dj 20, 9-10) i podsjetio na priču o mladiću koji je pao s trećeg kata, ali nije umro. Pavao je u njemu “našao” život (Duša je još u njemu!). Svi smo pozvani tražiti život u našim mladima.

Tijekom ovog susreta i mi smo našli toliko života u našem međusobnom dijeljenju, u našoj razmjeni iskustava. Također postoji mnogo života u vjeri i načinima njezina življenja unatoč mnogim izazovima s kojima se moramo suočiti u novoj europskoj stvarnosti.
Levi Ferreira, scj

Također pročitajte…

Molitva Evo Srca

Molitva Evo Srca

Evo Srca koje je toliko ljubilo ljude, ali često dobiva od mnogih, čak i od onih koje posebno voli, zaborav, hladnoću...