Biskupsko ređenje o. Heiner Wilmer, SCJ

Otac Heiner Wilmer, SCJ, bivši general Družbe svećenika Srca Isusova, a prije toga i njemački provincijal, 1. rujna o. g. svečano je uveden u biskupsku službu i posvećen za 71. biskupa Biskupije Hildesheim – treće po veličini njemačke biskupije. Svečanom misnom slavlju koje je trajalo više od tri i pol sata nazočio je velik broj svećenika iz Njemačke provincije svećenika Srca Isusova kao i iz Družbe iz cijelog svijeta te oko 4 do 5 tisuća vjernika.

Otac Heinz Lau, SCJ, upravitelj Njemačke provincije dehonijanaca, svjedoči o jednoj „nevjerojatno dirljivoj proslavi“ koja je odisala „osobitim duhovnim nabojem“. I u susretima s vjernicima i ljudima dobre volje toga dana u Hildesheimu, osjetio je p. Lau kako su „puni radosti i polažu puno nade u novog o. Biskupa.“

Biskupsko ređenje vjernici su mogli pratiti posredstvom velikih ekrana u dvorištu katedrale te u objema kapelama. Ređenjem o. Heinera Wilmera završava vrijeme tzv. sedisvakanz tj. „upražnjene stolice“ u Biskupiji Hildesheim koje je trajalo od 9. rujna 2017. kada se iz biskupske službe zbog starosti povukao biskup Norbert Trelle.

Na početku slavlja, apostolski nuncij u Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović, predao je novom biskupu papinsku bulu kojom ga je u travnju o. g. papa Franjo postavio za novog biskupa u Hildesheimu.

Otac Wilmer održao je kratak nagovor ne samo na donjonjemačkom (Plattdeutsch), već i na španjolskom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku u kojem je naglasio: „U službi ljudima koji žive u Biskupiji Hildesheim, vidim sebe kao jednog među onima koji su suradnici vaše radosti.“ U tim riječima je anticipirao svoje biskupsko geslo: Suradnik vaše radosti! (lat. Adiutores gaudii vestri) (1 Kor 1, 24)

Wilmer je naglasio da je svjestan da svoju biskupska služba nastupa u vremenu osobito izazovnom za Crkvu: „Bit će teških pitanja i tema. Najozbiljnija i gorka tema za mene jest veza između seksualnog nasilja i zlouporabe moći u našoj Crkvi. Posvetit ću se ovoj temi od samog početka. Ono što ljudi trebaju jest iscjeljenje i nada.“

Njegovu obraćanju vjernicima prethodio je sam čin ređenja za biskupa, a biskupski red je primio po rukama hamburškog nadbiskupa Stefana Heßea. U svojo propovijedi nadbiskup Heße je naglasio da biskup, kao ni ostali crkveni dostojanstvenici nisu upravitelji velikih svjetskih korporacija, predsjednici određenih političkih pokreta, nisi ni menadžeri religijskog koncerna, nego prije svega i uvijek svjedoci Evanđelja.

Obraćajući se direktno Wilmeru, rekao je: „Ređenje za biskupa potpuno će te preobraziti, potpuno oblikovati, potpuno pretvoriti u arhetip, pralik biskupa, u Isusa Krista. Budi biskup po Njegovu Srcu. Kao što si do sada bio svećenik-po-Srcu-Isusovu, od danas budi biskup-po-Srcu-Isusovu koji ima srce ‘na pravom mjestu’ – za Boga i narod!“

„Siguran sam da si ovdje u dobrim rukama. U zajedništvu sa ženama i muškarcima ove lijepe Biskupije nastavi dalje rasti u Isusovu nauku“, rekao je u svom pozdravnom govoru o. Carlos Luis Suarez Codorniú, novi generalni upravitelj Družbe dehonijanaca i nasljednik o. Wilmera u Rimu. „I dok oni tebi budu pomagali i ti ćeš pomoći njima svojom riječju, svojim svjedočanstvom svega onoga što si do sada kao svećenik po Srcu Isusovu živio po uzoru na našeg časnog utemeljitelja o. Leona Dehona i prema svemu onome što nam je on povjerio i predao.“

Svečanom misnom slavlju ustoličenja novog biskupa u Hildesheimu nazočilo je i preko 20 njemačkih biskupa, kao i visoki predstavnici drugih religijskih zajednica iz Hannovera, te svećenici iz Bolivije koja je zemlja-partner Biskupije Hildesheim.

Nakon svetog Misnog slavlja, koje je u nekoliko navrata bilo prekidano srdačnim pljeskom novom biskupu, ovim povodom u dvorištu katedrale organizirano je slavlje i novi biskup je primao čestitke prisutnih vjernika.

Kao svojevrstan kuriozitet zanimljiva je činjenica da je nakon sv. Godeharda koji je Biskupijom Hildesheim upravljao od 1022. do 1038., biskup Wilmer drugi redovnik u nizu biskupa Hildesheima.

prema: Pressestelle Bistum Hildesheim & Nowak

prevela: Marija V.

Također pročitajte…

Molitva Evo Srca

Molitva Evo Srca

Evo Srca koje je toliko ljubilo ljude, ali često dobiva od mnogih, čak i od onih koje posebno voli, zaborav, hladnoću...